Κοκκινοσκουφίτσα

Ένα γλυκό και αθώο κοριτσάκι με κόκκινο σκούφο πηγαίνει στη γιαγιά του ένα καλάθι με φαγητό αλλά... εκεί παραμονεύει ο κακός ο λύκος. Ένα διαχρονικό παραμύθι που δεν παύει να συγκινεί τα παιδιά όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Κοκκινοσκουφίτσα

Η Κοκκινοσκουφίτσα, το αγαπημένο, ακόμη όπως παρατηρώ τις τελευταίες μέρες, παραμύθι των παιδιών, αποδίδεται στους γνωστούς αδερφούς Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ. Αυτό, όμως, τα τελευταία 200 χρόνια. Οι ρίζες του γνωστού παραμυθιού θεωρείται ότι κρατάνε από πολύ πολύ παλιά. Κάποιοι ερευνητές το τοποθετούν προς Βόρεια Ιταλία και Αυστρία πολύ πριν καταγραφεί για πρώτη φορά από το Γάλλο Συγγραφέα Σάρλ Περό (γύρω στα 1600). Πώς έχει αλλάξει αλήθεια το παραμύθι μέσα στα χρόνια;

Την ιστορία τη γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι μας, Η κοκκινοσκουφίτσα, μετά από εντολή της μητέρας της, πηγαίνει, σε ένα καλαθάκι, φαγητό στην άρρωστη γιαγιά της που μένει στο δάσος. Εκεί, όμως, συναντάει τον κακό λύκο, ο οποίος την καθυστερεί παροτρύνοντάς τη να μαζέψει μερικά λουλούδια και φτάνει πρώτος στη γιαγιά της. Από την πείνα του την καταπίνει ολόκληρη και το ίδιο κάνει και με την κοκκινοσκουφίτσα. Για καλή τους τύχη, όμως, ένας περαστικός κυνηγός σκοτώνει το λύκο και βγάζει μέσα από την κοιλιά του γιαγιά και εγγονή. Όλα αυτά σύμφωνα με τους αδερφούς Γκριμ... στην αρχική εκδοχή. Διότι ακολούθησε και δεύτερη, όπου το κορίτσι ξανασυναντάει στο δάσος έναν κακό λύκο αλλά αυτήν την φορά το κορίτσι ξέρει κι ο λύκος δεν καταφέρνει να το ξεγελάσει.

Σύμφωνα με το Σαρλ Περό, πάντως, το τέλος του παραμυθιού απέχει πολύ από αυτό. Στο Σαρλ Περό δεν έχουμε ...και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Εκεί το παραμύθι τελειώνει πριν εμφανιστεί ο κυνηγός, με την κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά της να παραμένουν στην κοιλιά του λύκου... ώσπου να τις χωνέψει.