Αναζητώντας τη μαγεία...

Γύρω και μέσα μας..

Αναζητώντας τη μαγεία...

Είναι κάποιες στιγμές που τυχαίοι άνθρωποι μας δίνουν τροφή για σκέψη. Πρόσφατα, λοιπόν, ένας αγαπημένος καλλιτέχνης (βλ. παρακάτω) είπε ότι "από τον πλανήτη μας λείπει το όραμα και η μαγεία".

Παρατηρώντας τον κόσμο, συνειδητοποιεί κανείς ότι πραγματικά οι μόνοι που τα κατέχουν ακόμη είναι τα μικρά παιδιά. Οι υπόλοιποι δεχόμαστε απλά τα όρια που κάποτε, κάποιος, κάπου μας επέβαλε. Όρια στη σκέψη και τις δυνατότητές μας. Όρια στην φαντασία και τα όνειρά μας. Κι εμείς, μεγαλώνοντας σε μία κοινωνία στενών ορίων, χάνουμε ολόκληρη τη μαγεία και κατά συνέπεια την ουσία της ζωής.

"Φτάσε όπου δεν μπορείς", είχε πει κάποτε ο Καζαντζάκης. Μπορείς να δημιουργήσεις, να ονειρευτείς και να ευτυχήσεις χωρίς όρια, μονάχα όσο αντέχει η ψυχούλα σου.

Και η μαγεία; Πού χάθηκε η μαγεία; Κάποτε υπήρχαν νεράιδες και ξωτικά και μάγοι. Κάποτε κοιτάζαμε την θάλασσα και ψάχναμε για το τέρας του Λόχνες. Κάποτε κοιτάζαμε τον φάρο και βλέπαμε τα δύο θλιμμένα μάτια μιας φυλακισμένης κόρης. Κάποτε αγαπούσαμε και σεβόμασταν το δάσος για να μη μας τιμωρήσουν τα ξωτικά. Κάποτε, στους καταρράκτες ακούγαμε τις νεράιδες να τραγουδούν σκοπό μεθυστικό.

Και τώρα προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ένας μύθος όπως και τα υπόλοιπα.

Για να χτίσουμε έναν καινούριο κόσμο και να γκρεμίσουμε συθέμελα τη σάπια κοινωνία που άλλοι μας κληροδότησαν πρέπει να αναζητήσουμε τη μαγεία γύρω μας και μέσα μας. Ξωτικά, νεράιδες και μάγοι βρίσκονται παντού, είτε κρυμμένοι στη φύση, είτε εγκλωβισμένοι σε ανθρώπινες φιγούρες. Αέρινα πλάσματα που έρχονται από αλλού και πάνε αλλού. Άνθρωποι που ξεπερνάνε τα όια του εαυτού τους και δίνουν νέες βάσεις στην κοινωνία. Ελεύθεροι και γενναίοι άνθρωποι που δε γνωρίζουν σύνορα νοητά ή μη. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και πρότυπο για τα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χάσουν τη μαγεία. Πρέπει να τα πείσουμε ότι αυτός που κάπου, κάποτε μας επέβαλε όρια στο μυαλό και τη φαντασία μας έκανε λάθος. Μεγάλο λάθος. Αν τα παιδιά πιστέψουν ότι τίποτε δεν είναι αδύνατον τότε σίγουρα θα καταφέρουν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο. Απλά, μαγικά..

Ως τότε, ας ονειρευτούμε ελεύθερα και απεριόριστα και ας κοιτάξουμε γύρω μας να βρούμε τα χαμένα ξωτικά. Ποιός ξέρει; Μπορεί και να μας χαμογελάσουν...