Shel Silverstein

Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης

Shel Silverstein

Ο Shel Silverstein μπορεί να ήταν περισσότερο γνωστός ως ένας σουρεαλιστικός καρτουνίστας, ως ποιητής ή ως συγγραφέας θεατρικών και σεναριογράφος. Γεννήθηκε το 1930 και πέθανε το 1999. Τα κόμικ του είχαν πολιτικό αλλά και επιστημονικό θέμα. Πολλοί τον γνωρίζουν από τον Dr. Seuss. Εγώ θα μείνω στο κομμάτι του συγγραφέα, καθώς έχει γράψει δύο πολύ αγαπημένες μου ιστορίες που καθόλου τυχαία πάντα ενθουσιάζουν τα παιδιά, αν και θεωρώ ότι απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες.

Τον ανακάλυψα πριν αρκετά χρόνια μέσα από ένα δώρο αγαπημένης φίλης, "Το δέντρο που έδινε". Αναλυτικά έχω αναφερθεί σε αυτό το βιβλίο παλιότερα.

http://www.paramythohorio.gr/blog.php?id=6-to-dentro-poy-edine

Αγοράστε το βιβλίο και δείτε το βιντεάκι με τα παιδιά σας. Τα μηνύματα είναι πολλά και όμορφα.

Ένα άλλο υπέροχο βιβλίο που έγινε και animation είναι το "Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο", επίσης από τις εκδόσεις Δωρικός.

Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά και την ανάγκη να ανήκεις. Την ανάγκη να βρεις αυτό που σε συμπληρώνει, ώστε να "κυλήσεις" στη ζωή μαζί του. Μιλά για την εναγώνια αναζήτηση αυτού του άλλου, που θα έρθει ως «από μηχανής θεός», να κλείσει το μέσα μας κενό, να δώσει νόημα στη ζωή μας. Αυτό το άλλο, που πιστεύουμε, ότι θα μας αναγνωρίσει και θα το αναγνωρίσουμε "μαγικά".
Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης θα κάνουμε πολλά: θα μασκαρευτούμε, θα τρομάξουμε, θα μπερδευτούμε, θα γελοιοποιηθούμε, θα ελπίσουμε... Και τελικά, κάποτε, θα βρούμε το ιδανικό μας άλλο, αυτό που μας χωρά και το χωράμε. Και ευτυχώς θα αρχίσουμε επιτέλους να «κυλάμε»...να ζούμε...Τι κρίμα μόνο, που κανείς δεν μας είπε και εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε, ότι κυλώντας...αλλάζεις! Και έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν απόλυτο ταίριασμα, στην πορεία αρχίζει να μας στενεύει και να το στενεύουμε...Και μετά τι....Μετά πάλι από την αρχή: προσμονή και μοναξιά... Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί κάτι, κάποιος, που τίποτα δεν ζητά και τίποτα δεν του λείπει, (ένα Μεγάλο, ολοστρόγγυλο, πλήρες Ο), για να μας κάνει την απλή ερώτηση:
"Γιατί δεν κυλάς μόνο σου;"
"Μόνο μου; ένα Κομμάτι-που-λείπει (τριγωνικής μορφής) δεν μπορεί να κυλήσει μόνο του".
"Αλήθεια, προσπάθησες ποτέ;" ρώτησε το Μεγάλο Ο.
"Οι γωνίες μου είναι πολύ μυτερές" είπε το Κομμάτι-που-λείπει. "Δεν είμαι φτιαγμένο για να κυλάω μόνο μου!"
"Οι γωνίες και τα σχήματα αλλάζουν" είπε το Μεγάλο Ο...
"Αλλάζουν";
Σιωπή...Περισυλλογή...Απόπειρα....Προσπάθεια....Κίνηση....Και επιτέλους αρχίζει το ταξίδι...η μεταμόρφωση...η ζωή...
Το βιβλίο μιλά απλά και αληθινά για αυτό που όλοι ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι κατανοούμε και ακόμα ελαχιστότεροι κάνουμε πράξη στη ζωή μας: η ολοκλήρωση και ευτυχία μας, είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μας την επιβάλει ή ακόμα και να μας τη χαρίσει «έξωθεν». Και ίσως δεν γίνεται αλλιώς: για να συν-υπάρξουμε κάποτε με κάποιον ή κάτι, πρέπει πρώτα να υπάρξουμε σαν αυτοκαθοριζόμενες οντότητες. Η συν-ύπαρξη χρειάζεται δυο...όχι δυο μισά, αλλά δυο ολόκληρα. Δυο Μεγάλα ολοστρόγγυλα Ο, που τίποτα δεν χρειάζονται και τίποτα δεν τους λείπει...Δύο ολόκληρα που συμπορεύονται από καθαρή αγάπη. Όχι από ανάγκη ούτε από συμφέρον. Δυο ολόκληρα που τα ενώνει η επιλογή. Όχι η ελπίδα, ούτε ο φόβος.... Αν δεν περιμένουμε την ευτυχία να μας χτυπήσει την πόρτα, αλλά τραβήξουμε εμείς κατά κει, αν μη τι άλλο, σίγουρα στο τέλος, όποιο κι αν είναι, θα έχουμε κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι!

Αν δεν τον γνωρίζετε αναζητήστε τον στα ράφια κάποιου βιβλιοπωλείου. Κάποια βιβλία αποτελούν θησαυρούς και τα βιβλία του Shel Silverstein σίγουρα είναι αξίας ανεκτίμητης.