Άριελ - Η μικρή γοργόνα

Είναι και κάποιες ιστορίες που δεν έχουν... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα

Άριελ - Η μικρή γοργόνα

Σκεπτόμενη, λοιπόν, με ποιά εκδήλωση να ξεκινήσω τη χειμερινή μας σαιζόν, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω τις εκλογές που κάναμε στο Φεστιβάλ του Έλα Μαζί τον Ιούνιο αυστηρά για παιδιά. Και που φυσικά πανηγυρικά κέρδισε η Άριελ, η Μικρή Γοργόνα.

Αυτή η ιστορία πάντα με γοήτευε και με εξόργιζε μαζί. Ένας τόσο ατρόμητος χαρακτήρας όπως η Άριελ να δίνει τη ζωή της για έναν Πρίγκιπα. Από την άλλη μάλλον χρειάζεται μεγάλη δύναμη η αγάπη κι αυτό το πλασματάκι απέδειξε για ακόμη μία φορά στο τέλος της ιστορίας ότι είχε μπόλικη από δαύτη.

Η Μικρή Γοργόνα γράφτηκε από το λατρεμένο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1837. Και η ιστορία της είναι η εξής.

Η Άριελ ζει, ως γοργόνα που είναι, στο βυθό του ωκεανού αλλά ανυπομονεί να γνωρίσει τον κόσμο των ανθρώπων. Πρέπει όμως να περιμένει να μεγαλώσει για να μπορέσει να βγει στην επιφάνεια της θάλασσας. Όταν γίνεται 15 ετών, αναδύεται και το πρώτο που βλέπει είναι ένας όμορφος πρίγκιπας πάνω σε ένα πλοίο. Η Άριελ τον ερωτεύεται αμέσως και τον σώζει από πνιγμό όταν ξεσπάει καταιγίδα και το καράβι του βουλιάζει.

Για να τον ξαναβρεί πρέπει φυσικά να αποχωριστεί την ουρά της. Έτσι, ζητάει από τη μάγισα της θάλασσας να της δώσει πόδια ανθρώπινα. Για να γίνει όμως αυτό η μάγισα της παίρνει τη φωνή και την καταδικάζει να έχει πόνους αφόρητους όταν θα περπατάει με τα νέα της πόδια. Η Άριελ δέχεται δίχως δισταγμό.

Έτσι επιστρέφει στην ξηρά και στον πρίγκιπά της που μαγεύεται φυσικά από την ομορφιά της και την κρατάει κοντά του στο παλάτι. Αλλά είπαμε αυτή η ιστορία δεν έχει χαρούμενο τέλος. Η Άριελ δεν μπορεί να μiλήσει και να πει στον πρίγκιπά της ότι εκείνη τον έσωσε απ' τον πνιγμό. Μέσα από μία παρεξήγηση ο πρίγκιπας νομίζει ότι μία πριγκίπισσα είναι η σωτήρας του και αποφασίζει να την παντρευτεί. Η καρδιά της μικρής γοργόνας γίνεται χίλια κομμάτια. Δεν έχει τίποτα άλλο πια να κάνει από το να γυρίσει πίσω στη θάλασσα ως γοργόνα. Αλλά για να αποκτήσει και πάλι ουρά πρέπει να καρφώσει στην καρδιά του πρίγκιπα ένα μαγικό μαχαίρι. Εκέινη, όμως, δεν θα το κάνει. Θα προτιμήσει να πετάξει το μαχαίρι μακριά και να πέσει στη θάλασσα όπου γίνεται αφρός.

Και κάπως έτσι τραγικά τελειώνει η ιστορία μας που τόσο πολύ αγαπάνε τα μικρά μου!!! Αφέλεια; Υπερβολή; Αυτοθυσία; Πραγματική αγάπη; Δεν ξέρω αλλά νιώθω μία ιδιαίτερη συμπόνια για αυτό το πλασματάκι με την ουρά.

Η μικρή γοργόνα έγινε και ταινία από τη Disney το 1989. Φυσικά, στην ταινία η Άριελ παντρεύεται τον Πρίγκιπά της και ζουν ευτυχισμένοι. Αλλά εγώ θα προτιμήσω την αρχική εκδοχή του παραμυθιού. Με γοητεύει περισσότερο η τραγικότητα αυτού του πλάσματος.

Επίσης, η μικρή γοργόνα βρίσκεται ως άγαλμα στη Δανία, από όπου κατάγεται και ο μεγάλος παραμυθάς. Το χάλκινο άγαλμα της Κοπεγχάγης, φόρος τιμής στον Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, κάθεται σκαρφαλωμένο επάνω σε ένα βράχο, στο λιμάνι. Κοιτάζει με θλίψη προς την θάλασσα και τον χαμένο της έρωτα, και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες. Ο μύθος της είναι πανάρχαιος, σύμβολο του φόβου των ναυτικών για την γυναίκα που ξελογιάζει, αλλά δεν ικανοποιεί, και είναι πάντα επικίνδυνη, όπως η θάλασσα. Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Εντβαρντ Ερικσεν, και πήρε την θέση του στο λιμάνι της Κοπεγχάγης το 1913.