Λίγα λόγια για το Ελληνικό Κουκλοθέατρο

Δύο είναι οι βασικές παραδοσιακές μαριονέτες του σύγχρονου ελληνικού κουκλοθέατρου,ο Καραγκιόζης και ο Φασουλής. Παλιότερα, το κουκλοθέατρο απευθυνόταν αποκλειστικά σε ενήλικες, πλέον έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα και από τα παιδιά.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Κουκλοθέατρο

Η τέχνη του κουκλοθέατρου φαίνεται να έγινε γνωστή στην Ελλάδα από τους Αιγύπτιους. Οι περισσότεροι ταυτίζουν την ιστορία του ελληνικού κουκλοθέατρου με τη μορφή του Καραγκιόζη. Παρόλα αυτά, εξίσου σημαντικός θεωρείται ο «Φασουλής». Ο Καραγκιόζης έρχεται από τη γειτονική Τουρκία, ενώ ο Φασουλής από τη γειτονική Ιταλία.

Στην Ελλάδα υπάρχει το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου (UNIMA ΕΛΛΑΣ) το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1990 και στεγάζεται στο κτίριο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, ενώ η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η τέχνη του κουκλοθέατρου απευθυνόταν αποκλειστικά σε ενήλικες. Σιγά – σιγά όμως αγαπήθηκε και από τις μικρές ηλικίες, με αποτέλεσμα στις μέρες μας το κουκλοθέατρο να απευθύνεται κυρίως στα παιδιά.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η τέχνη του κουκλοθέατρου έχει επανέλθει και αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας. Πολλοί επαγγελματικοί θίασοι, αλλά και ερασιτεχνικές ομάδες ανεβάζουν πλέον παραστάσεις. Αρκετοί από αυτούς, εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και κουκλοθεάτρου.