Ο μάγος του Οζ

Λ. Φρανκ Μπάουμ

Ο μάγος του Οζ

Υπάρχουν βιβλία και υπάρχουν και αριστουργήματα. Ο Μάγος του Οζ σίγουρα κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία. Γράφτηκε μόλις το 1900 και έχει να μας πει πολλά.

Η υπόθεση; Ένα ορφανό κορίτσι, η Ντόροθυ, ζει με το θείο και τη θεία της στην επαρχία του Κάνσας, όπου και πλήττει. Μία μέρα ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος παρασύρει το σπίτι της μαζί με την ίδια και το σκυλάκι της και τους μεταφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο περιπέτεια και φαντασία. Εκεί, το μικρό κορίτσι θα γνωρίσει τον Τενεκεδένιο, ένα πλάσμα χωρίς καρδιά, το Σκιάχτρο, ένα πλάσμα άμυαλο και το Λιοντάρι, ένα πλάσμα χωρίς στάλα τόλμης. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για να βρουν το μάγο του Οζ, ο οποίος μπορεί να δώσει στον καθένα αυτό που του λείπει. Το ταξίδι τους για τη μακρινή Σμαραγδούπολη, όπου κατοικεί ο μάγος είναι γεμάτο δυσκολίες και περιπέτειες. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μία κακιά μάγισσα που θέλει απελπισμένα να κλεψει τα μαγεμένα κόκκινα παπούτσια της Ντόροθυ. Το κορίτσι, όμως, μαθαίνει τις ικανότητές του, πιστεύει στις δυνάμεις του και καταφέρνει να αποφύγει τις παγίδες της μάγισσας.

Ένα υπέροχο παραμύθι για όλες τις ηλικίες με πλήθος νοημάτων, πολλή τρυφερότητα και φυσικά μεγάλη αγωνία. Έχει κινηματογραφηθεί, έχει γίνει θεατρικό, μιούζικαλ και έχει διαβαστεί όσο ελάχιστα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας... κλέψει την καρδιά!

Και μερικές αγαπημένες μου φράσεις:

 • Wizard of Oz: A heart is not judged by how much you love; but by how much you are loved by others.
 • Dorothy: How do you talk if you don't have a brain?

         Scarecrow: Well, some people without brains do an awful lot of talking don't they?

 • Wizard of Oz: As for you, my galvanized friend, you want a heart. You don't know how lucky you are not to have one. Hearts will never be practical until they can be made unbreakable.

          Tin Woodsman: But I still want one.

 • Wizard of Oz: You, my friend, are a victim of disorganized thinking. You are under the unfortunate impression that just because you run away you have no courage; you're confusing courage with wisdom.
 • Scarecrow: I haven't got a brain... only straw.

  Dorothy: How can you talk if you haven't got a brain?

  Scarecrow: I don't know... But some people without brains do an awful lot of talking... don't they?

  Dorothy: Yes, I guess you're right.

 • Dorothy: Now which way do we go?

  Scarecrow: Pardon me, this way is a very nice way.

  Dorothy: Who said that?

  [Toto barks at scarecrow]

  Dorothy: Don't be silly, Toto. Scarecrows don't talk.

  Scarecrow: [points other way] It's pleasant down that way, too.

  Dorothy: That's funny. Wasn't he pointing the other way?

  Scarecrow: [points both ways] Of course, some people do go both ways.