ΓΟΥΙΝΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ - A. A. Milne

Η ιστορία ενός αρκουδιού που κρατάει από πολύ παλιά

ΓΟΥΙΝΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ - A. A. Milne

Πρόσφατα μου έκαναν δώρο ένα βιβλίο ονόματι "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΥΦΟΓΕΙΤΟΝΙΑ" του A. A. Milne και με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για την ιστορία του Γουίνι, το γνωστού σε όλους μας συμπαθέστατου αρκουδιού. Χθες, ολοκληρώνοντας την ανάγνωση και μένοντας με τις θετικότερες των εντυπώσεων αποφάσισα να ψάξω λίγο παραπάνω την ιστορία αυτού του χαρακτήρα. Έτσι, συνειδητοποίησα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε μόλις το 1928 και δεν ήταν καν το πρώτο!!

Το πρώτο ονομαζόταν "Γουίνι το αρκουδάκι" και γράφτηκε δύο χρόνια νωρίτερα, το 1926. Ακόμη νωρίτερα, η ιστορία του Γουίνι περιλαμβανόταν σε ένα βιβλίο του 1924 που λεγόταν "Όταν ήμασταν νέοι" με τη μορφή ποιήματος. Τέλος, στο βιβλίο "Τώρα είμαστε έξι" περιλήφθηκαν επιπλέον ποιήματα με ήρωα το Γουίνι.

Ο Milne ονόμασε τον ήρωα Γουίνι, από ένα αρκουδάκι που είχε ο γιος του. Μάλιστα, πολλοί από τους χαρακτήρες πήραν το όνομά τους από τα παιχνίδια του γιου του συγγραφέα, Christofer. Ο Christofer είχε ονομάσει ο ίδιος το αρκουδάκι του "Winnie" από μία μαύρη αρκούδα που επισκεπτόταν συχνά στο Ζωολογικό Πάρκο του Λονδίνου και "Pooh" από έναν κύκνο που είχε δει σε κάποιες διακοπές.

Στα βιβλία του Milne ο Γουίνι είναι ένα αφελές και αργόστροφο αρκουδάκι που είναι, όμως, πολύ φιλικό και συμπονετικό προς τους άλλους. Σύχνα, παρόλο που δε διακρίνεται για το μυαλό του, ο Γουίνι έχει πολύ έξυπνες ιδέες οι οποίες βασίζονται στην κοινή λογική.Λατρεύει το μέλι, έχει έντονη ποιητική φλέβα και είναι ιδιαιτέρως κοινωνικός. Ο αγαπημένος του φίλος είναι ο Piglet, με τον οποίο περνάει και τον περισσότερο χρόνο του.

Ο Γουίνι, έγινε σειρά, ταινία και θεατρικό πολλές φορές, ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ!!

Είναι εντυπωσιακό, πώς χαρακτήρες όπως ο Γουίνι, που τους συναντάς συχνά σε τηλεόραση και μικρά βιβλιαράκια σε συνέχειες μπορεί να κρύβουν τέτοιο πλούτο και τέτοια διάρκεια μέσα στον χρόνο!!

Τώρα μου μένει να βρω και να προμηθευτώ και τα υπόλοιπα βιβλία ώστε να γνωρίσω καλύτερα το συμπαθέστατο και συχνά σουρεαλιστικό αρκουδάκι ονόματι "Winnie-the-Pooh".