Πήτερ Παν - J. M. Barrie

Το αγόρι που δε μεγαλώνει ποτέ

Πήτερ Παν - J. M. Barrie

Ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραμύθια. Γράφτηκε από τον J. M. Barrie το 1902 και αρχικά αποτέλεσε τμήμα ενός μυθιστορήματος για ενήλικες "Το μικρό λευκό πουλί". Μέσα στα επόμενα χρόνια, το κομμάτι που αφορούσε στον Πήτερ Παν απομονώθηκε, έγινε θεατρικό και ιστορία για τα παιδιά.

Ο Πήτερ Παν είναι ένα αγόρι που μπορεί να πετάξει, που μένει σε μία χώρα που ονομάζεται "Χώρα του Ποτέ" και που δε μεγαλώνει ποτέ. Στην Χώρα του Ποτέ ζουν μαζί του τα χαμένα αγόρια, τα οποία τον έχουν ανακηρύξει και αρχηγό τους. Στο μαγικό αυτό μέρος, θα συναντήσει κανείς και γοργόνες, νεράιδες και πειρατές. Μάχες, μαγεία, όνειρα πλημμυρίζουν την ιστορία του παιδιού που δε μεγαλώνει ποτέ. Από την αρχή της ιστορίας μαθαίνουμε πόσο πολύ αγαπάει ο Πήτερ Παν τα παραμύθια. Άλλωστε μέσω των παραμυθιών καταλήγει να γνωρίσει τη Γουέντι, το μοναδικό κορίτσι που επισκέπτεται την Χώρα του Ποτέ.

Για έναν περίεργο λόγο ο συγγραφέας του Πήτερ Παν δεν περιγράφει σε κανένα σημείο του βιβλίου του την ακριβή ηλικία ή την εμφάνιση του Πήτερ Παν. Όλοι μας τον φανταζόμαστε λίγο-πολύ όπως έχει μείνει η εικόνα του από την ταινία του Disney το 1953. 

Για το χαρακτήρα του μας λέει, πάντως, πολλά. Ο Πήτερ είναι ένα άτακτο, απρόσεκτο και εγωκκεντρικό αγόρι, με μειωμένο το αίσθημα του κινδύνου. Όταν κινδυνέυει να πεθάνει φοβάται, αλλά η στάση του απέναντι στον θάνατο είναι "Το να πεθάνει κανείς θα είναι μία φοβερά μεγάλη περιπέτεια". Παρά την εγωπάθεια και την ειρωνία του χαρακτήρα του, πρέπει να του αναγνωρίσουμε το ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακατέχει, καθώς και την τόλμη του να υπερασπίζεται αυτούς που τον έχουν ανάγκη. Ο Πήτερ Παν είναι ένα αγόρι που έφυγε από το σπίτι του όταν ήταν βρέφος. Κάποια στιγμή επιστρέφει να βρει τους γονείς του και ανακαλύπτει ότι έχουν άλλο μωρό. Υποθέτει, λοιπόν, ότι τον ξέχασαν και με αυτή τη σκέψη συνεχίζει τη ζωή του.

Κινηματογραφικά, ο Πήτερ Παν πήρε σάρκα και οστά από την Paramount Pictures το 1924. Το 1953 έγινε μία παραγωγή κινουμένων σχεδίων από τη Disney και το 2003 γυρίστηκε ξανά σε ταινία από τη Universal Pictures, Columbia Pictures και Revolution Studios. Επιπλέον, το 1991 γυρίστηκε η ταινία "Hook", η οποία αναφέρεται στη μετέπειτα υποθετική ζωή του Πήτερ Παν. Σε αυτήν, ο Πήτερ Παν έχει εγκαταλείψει την Χώρα του Ποτέ και έχει μία φυσιολογική ζωή, ενώ είναι παντρεμένος με την εγγονή της Γουέντι.

Ο Πήτερ Παν είναι ένα αριστουργηματικό βιβλίο, γεμάτο φαντασία για τα παιδιά, αλλά στην αρχική του εκτεταμένη έκδοση, διαβάζεται κυρίως από ενήλικες.