Το πιο γλυκό ψωμί - Παραδοσιακό Παραμύθι

Παραμύθι το οποίο διδάσκεται στην Α΄ Γυμνασίου για διδακτικούς σκοπούς. Απλά παραδοσιακά παραμύθια με πλούσια διδάγματα.

Το πιο γλυκό ψωμί - Παραδοσιακό Παραμύθι

Κάποτε ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς που έπασχε από ανορεξία, την οποία δεν μπορούσε να θεραπεύσει  κανένας με κανένα μέσο. 
Ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε ένας σοφός γέροντας που του έκανε διάφορες ερωτήσεις και κατέληξε στο  συμπέρασμα ότι αιτία της ανορεξίας του βασιλιά ήταν το ψωμί που έτρωγε στο παλάτι, το οποίο δεν ήταν αρκετά  γλυκό. Γι’ αυτό τον συμβούλευσε να του παρασκευάσουν στο παλάτι το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου. Όμως τα  γλυκά ψωμιά που του παρασκεύασαν οι ψωμάδες του παλατιού δεν ήταν αποτελεσματικά. Ο βασιλιάς κάλεσε,  λοιπόν, το σοφό γέροντα και τον απείλησε με τιμωρία∙ τότε ο γέροντας του πρότεινε να τον ακολουθήσει και να  δεχτεί ό,τι του προτείνει ως οριστική λύση στο πρόβλημά του. Ο βασιλιάς δέχτηκε.  Τότε ο γέροντας υπέβαλε το βασιλιά σε τριήμερη κοπιαστική δοκιμασία για την παρασκευή του ψωμιού.  Την πρώτη μέρα ο βασιλιάς θέριζε ολημερίς, τη δεύτερη κουβάλησε τα σακιά με το σιτάρι στο αλώνι, όπου και αλώνισε, την τρίτη μέρα άλεσε το σιτάρι στο μύλο και αργά το βράδυ καταπιάστηκε με την επίπονη προσπάθεια της παρασκευής του ψωμιού (κουβάλησε ξύλα, ζύμωσε τα καρβέλια και τα έψησε). Για τρεις μέρες ο βασιλιάς δεν είχε φάει τίποτε σύμφωνα με τις εντολές του γέροντα, οπότε ήδη πεινούσε. Κι όταν άρχισαν να μοσχομυρίζουν τα ψωμιά που ψήνονταν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την πείνα του. Μόλις ξεφούρνισαν ο βασιλιάς άρχισε να τρώει με ασυγκράτητη όρεξη «το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου»: ήταν το ψωμί που παρασκεύασε με το δικό του μόχθο και το δικό του ιδρώτα. Έτσι ο βασιλιάς γιατρεύτηκε. Άρχισε να δουλεύει για τις υποθέσεις του λαού του και ποτέ πια δε βασανίστηκε από ανορεξία