Ελληνική Μυθολογία

Ένας μυθικός κόσμος με πλούσια ιστορικά στοιχεία, σύγχρονα μηνύματα και διαχρονικές αξίες.

Ελληνική Μυθολογία

Στα πλάισια της προετοιμασίας των τμημάτων του Σεπτέμβρη, ήρθα πάλι σε επαφή με την ελληνική μυθολογία. Και από την πρώτη στιγμή με συνεπήρε. Πλούσιο περιεχόμενο, πρόσωπα, θεοί, ημίθεοι, ήρωες, άθλοι, ίντριγκες, ζήλιες, πόλεμοι, μυθικά πλάματα και πολλά πολλά ακόμη. Θεοί με αδυναμίες ανθρώπων και άνθρωποι με ηρωισμό θεών. 

Ο Κρόνος, ο πατέρας των θεών που καταβρόχθιζε τα ίδια του τα παιδιά, η Ρέα γυναίκα του και θεά της φύσης, ο Δίας, παιδί που η Ρέα γλύτωσε από τον Κρόνο και τελικά πήρε την εκδίκησή του μεγαλώνοντας, η Ήρα, γυναίκα του Δία, πανέξυπνη αλλά και ζηλιάρα, η όμορφη θεά Αθηνά που πολεμούσε πρώτα με τα λόγια κι ύστερα με τα όπλα, ο Απόλλωνας, ένας θεός των τεχνών, η Άρτεμης, αγνή και εξαίρετη κηνυγός, ο Ερμής, αγγελιοφόρος, ο Ήφαιστος που γκρεμίστηκε από τον Όλυμπο λόγω της ασχήμιας του αλλά ξαναγύρισε νικητής, ο Άρης θεός του πολέμου, που διαπλικτιζόταν συχνά με την Αθηνά, η οποία διέθετε σοφία που έλειπε από τον μανιασμένο Άρη, η θεά του έρωτα Αφροδίτη και φυσικά ο Ποσειδώνας, θεός των υδάτων.

Και φυσικά, μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στον Ηρακλή, τον Οδυσσέα, τους Κενταύρους, τον Αχιλλέα, το χρυσόμαλλο δέρας, τον Πήγασο, τον Ουρανό, τη Γη, τους Τιτάνες, τους Κύκλωπες, τη Χίμαιρα, το Μίδα, το Θησέα, τον Ήλιο και αμέτρητους ακόμη που γεννήθηκαν κάποτε στα μέρη μας και αποτελούν κομμάτι της κληρονομιάς μας, καθώς και ολόκληρου του δυτικού κόσμου.

Οι μύθοι βασίζονται σε θρύλους και παραδόσεις που δημιουργήθηκαν για να εξηγήσουν αρχικά το σύμπαν, τη δημιουργία του κόσμου, τα φυσικά φαινόμενα και οτιδήποτε δεν είχε ακόμη ερμηνευθεί επιστημονικά. Η ελληνική μυθολογία αποτελείται από πολλούς μύθους για τη ζωή των θέων και των ηρώων, όπως τους φαντάστηκαν και τους αποτύπωσαν στην προφορική και την ποιητική τους παράδοση οι Έλληνες. 

Οι θεοί του Ολύμπου είχαν κι αυτοί τις αδυναμίες τους και πολλές φορές γίνονταν σκληροί κι εκδικητικοί. Υπέροχες διηγήσεις με πλήθος από υπέροχα νοήματα. Θρύλοι που εξυμνούσαν το θάρρος, την ανδρεία, τη δικαιοσύνη και τιμωρούσαν αυστηρά αυτούς που τα παραβίαζαν, ακόμη κι αν αυτοί ήταν θεοί.

Η Ελληνική Μυθολογία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι ένα από τα σπουδαιότερα χαρίσματα που διαθέτει ο λαός μας είναι ο πολιτισμός του και μέσα από αυτόν καταφέραμε να επιβιώσουμε ανά τους αιώνες, παλεύοντας με πλήθος από θηρία. Ένας πολιτισμός που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να έχει πολλά να προσφέρει στο δυτικό κόσμο και παλεύει να ανπτυχθεί μέσα από αναρίθμητες δυσκολίες. Αυτά τα μυθικά πλάσματα ας αποτελέσουν για εμάς σήμερα πηγή έμπνευσης, δύναμης και διακαιοσύνης.