Οι 131/2 ζωές του Μπλε Αρκούδου - WALTER MOERS - Εκδόσεις Άγρα

Η βιογραφία ενός αρκούδου που αλωνίζει τις θάλασσες, με πολλές εικόνες και αποσπάσματα από την 'Εγκυκλοπαίδεια των εκπληκτικών και θαυμαστών πραγμάτων, πλασμάτων και φαινομένων της Ζαμονίας και των γύρω περιοχών' του καθηγητή δρ. Αμπτούλ Νυχ Ταλλάχ

Οι 131/2 ζωές του Μπλε Αρκούδου - WALTER MOERS - Εκδόσεις Άγρα

Το βιβλίο αυτό μου ήρθε ως δώρο κάποια Χριστούγεννα και στην αρχή αντικρίζοντάς το δεν σας κρύβω πως τρόμαξα.713 Σελίδες!!! Και κάθε μία άξιζε στην παραμικρή λέξη της!!!

 Ανοίγοντας το βιβλίο στην πρώτη σελίδα είδα έναν χάρτη της ΖΑΜΟΝΙΑΣ ενός νέου φανταστικού κόσμου που σιγά σιγά υποψιαζόμουν ότι θα άρχιζε να ξετυλίγεται στις παρακάτω σελίδες. Κι έπειτα ένα γνωμικό: "Η ζωή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για να αφεθεί στην τύχη" - ΘΕΟΣ ΑΠΟΜΗΧΑΝΗΣ.

Μμμμμ.... δικός μου αυτός σκέφτηκα. Και έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα!!! Ένα αριστούργημα που αν κάποιος έχει έστω και αποπειραθεί να γράψει μία φανταστική ιστορία στη ζωή του, πιστέψτε με θα το ζηλέψει αφόρητα!!!

Δεν θα πω πολλά παραπάνω, θα παραθέσω μόνο την αρχή του προλόγου του βιβλίου, η οποία θεωρώ ότι μιλάει από μόνη της.

Ένας μπλε αρκούδος έχει 27 ζωές. Σε τούτο το βιβλίο θα εξιστορήσω τις 13 1/2. Για τις υπόλοιπες δεν θα πω λέξη. Ένας αρκούδος πρέπει να ‘χει τα μυστικά του. Αυτά είναι που του δίνουν γοητεία και σαγήνη και μυστήριο. Πολλοί με ρωτούν πώς ήταν η ζωή παλιά. Τους απαντώ: παλιά όλα ήταν πολύ πιο άφθονα. Ναι. Υπήρχαν νησιά, ανεξερεύνητες ήπειροι, χώρες μυστηριώδεις, που τώρα έχουν πια εξαφανιστεί – τις κατάπιαν τα κύματα, τις πήραν στην αγκαλιά τους οι απέραντοι ωκεανοί. Γιατί τα νερά ανεβαίνουν αργά αλλά σταθερά, αμείλικτα. Ώσπου μια μέρα θα σκεπάσουν ολόκληρο τον πλανήτη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχω για σπίτι μου ένα καράβι, έτοιμο κάθε στιγμή να σαλπάρει. Ούτε και διάλεξα στην τύχη το μέρος που το ‘χω στήσει: στην κορυφή ενός πανύψηλου βράχου, πολλά-πολλά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γι’ αυτές τις ηπείρους, γι’ αυτά τα νησιά που βρίσκονται πια στα βάθη του ωκεανού, γι’ αυτά τα ξεχασμένα βασίλεια θα σας μιλήσω. Και για τα πλάσματα και τα θαύματα που βούλιαξαν μαζί τους στα βάθη των κυμάτων.

Με την ευκαιρία του καλοκαιριού θα πρότεινα στους γονείς να το κάνουν δώρο στα παιδιά τους και... μετά να το δανειστούν για να το απολαύσουν κι οι ίδιοι...