Η σημασία του ελεύθερου χρόνου στη ζωή του παιδιού

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος στη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού;

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου στη ζωή του παιδιού

Ο ελεύθερος χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και την πνευματική και ψυχική τους ισορροπία. Στον ελεύθερο χρόνο του ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με πράγματα που του αρέσουν και το διασκεδάζουν και να καλύψει ανάγκες που δεν μπορεί να του καλύψει το σχολείο.

Στη σημερινή εποχή ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι δυσεύρετο, όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά. Οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και δυστυχώς αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός σχολείου που δε δίνει πολλά ερεθίσματα. Η έλλειψη ερεθισμάτων σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της εκπαίδευσης, στερούν πολύτιμο χρόνο από τα παιδιά και βάζουν στην άκρη ταλέντα και ικανότητες που περιμένουν υπομονετικά να αναπτυχθούν. Το σχολείο, έχει δομηθεί έτσι που θα έλεγε κανείς ότι αδιαφορεί για τη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, τα οποία κρίνονται με βαθμολογική κλίμακα για τις χιλιάδες πληροφορίες που καλούνται να αφομοιώσουν καθημερινά.

Το παιδί καλό είναι στον ελεύθερο χρόνο του να δέχεται πολλά ερεθίσματα με προτροπή από το γονιό, αλλά να διαλέγει εκείνο ποιο από αυτά θέλει να ακολουθήσει και ποιο πραγματικά απολαμβάνει. Μουσική, χορός, γυμναστική, χειροτεχνίες, θέατρο, μπορούν να αποτελέσουν βάση ανάπτυξης και διαμόρφωσης της προσωπικότητας του παιδιού, μόνο εφόσον τα έχει επιλέξει το ίδιο. Ανάπτυξη επικοινωνίας, κοινωνικότητας, συνεργασίας, συναισθηματική νοημοσύνη, εμπειρίες, αλληλεπίδραση είναι μερικά από τα οφέλη που δύναται να λάβει ένα παιδί μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του.

Είναι μεγάλο λάθος να εξαναγκάζουμε ένα παιδί να μάθει βιολί ή να πάει μπαλέτο. Αν δεν το αγαπήσει το ίδιο, όχι μόνο θα νιώθει ¨πίεση¨ για ένα επιπλέον πράγμα που ΠΡΕΠΕΙ να μάθει και στο οποίο ΠΡΕΠΕΙ να είναι καλό, αλλά δεν πρόκειται να προσκομίσει κανένα ουσιαστικό όφελος από αυτό.

Ας μην υποτιμάμε, επομένως, τον τρόπο με τον οποίο θέλει ένα παιδί να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Ας του δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα μακριά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή και σίγουρα θα βρει κάτι να αγαπήσει.