Γορτή Halloween

27-10-2014

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 17.00΄το παραμυθοχωριό γιορτάζει το Halloween!!

Γορτή Halloween

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 17.00’ το απόγευμα, το Παραμυθοχωριό θα γιορτάσει το Halloween!!

Θα μεταμφιεστούμε, θα στολίσουμε με δικές μας κατασκευές τον χώρο & θα τις πάρουμε μαζί μας φεύγοντας, θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια, θα… γίνουμε μούσκεμα, θα πάρουμε το Halloween treat μας και στο τέλος θα δούμε όλοι μαζί ταινία!! Και όλα αυτά σε ρυθμούς και ατμόσφαιρα… Halloween.

Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας.

Κόστος: 10 ευρώ το παιδί (το αδερφάκι στη μισή τιμή)

Εκτιμώμενη διάρκεια: 2 ώρες

"trick or treat"?!?!

Πού θα μας βρείτε: Κέντρο Χαλανδρίου (Αριστοτέλους και Σωκράτους)

Κράτηση θέσεων: 2107240767 & 6930977706

                            info@paramythohorio.gr

 

Και λίγα λόγια για το Halloween...

Το Halloween είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χαλοουίν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day -All Saints Day). Το Χαλοουίν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Πολλά χρόνια πριν, οι άνθρωποι δε γιόρταζαν το Halloween αλλά το Sahmain. Αυτός ο εορτασμός, σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του χειμώνα. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι εκείνη την ημέρα εμφανίζονταν στη γη τα φαντάσματα. Επειδή, λοιπόν, ήθελαν να τα τρομάξουν και να φύγουν χρησιμοποιούσαν τις κολοκύθες και μεταμφιέζονταν. Φυσικά στις μέρες μας, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στα φαντάσματα αλλά ντύνονται και φτιάχνουν κολοκύθες για να διασκεδάσουν!!!