Αίσωπος

Ένας δούλος διδάσκει ηθική...

Αίσωπος

Πάντοτε με αφορμή κάποια εκδήλωση που ετοιμάζω, παραθέτω μερικές πληροφορίες και σκέψεις.

Ο γνωστός σε όλους μας Αίσωπος, έρχεται από πολύ πολύ παλιά, από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Ταπεινής καταγωγής, άσχημος, καμπούρης, περιθωριοποιημένος, αλλά... εξαιρετικά ευφιής!! Και όπως όλοι οι ευφυείς και ηθικοί άνθρωποι, απομονώθηκε και κατηγορήθηκε από την κοινωνία.

Κατηγορήθηκε για ιεροσυλία και καταδικάστηκε σε θάνατο από ιεροδικαστές. Βλέπετε, ο άσχημος αλλά ευφιής μας Αίσωπος κατηγόρησε τους ιερείς του Μαντείου των Δελφών για απάτη. Τους κατηγόρησε ότι πλουτίζουν με ψεύτικες μαντείες και ότι οι εκεί χωρικοί αντί να δουλεύουν στα χωράφια τους καρπώνονταν τα τάματα των προσκυνητών. Μύθος; Δε νομίζω! Κι εδώ εισέρχεται ο φίλτατος θεός Απόλλωνας, που σύμφωνα με το μύθο, έστειλε για τιμωρία στους κατοίκους των Δελφών λιμό και αρρώστιες κι εκείνοι για να εξιλεωθούν για τον θάνατο του Αισώπου έφτιαξαν προς τιμήν του ένα μνημείο.

Ο Αίσωπος χρησιμοποιούσε τις ιστορίες του ωε τρόπο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή για να επισημάνει κάποια αδικία ή ανηθικότητα. Χρησιμοποιούσε πολύ ζώα όπως η αλεπού, το κοράκι, το λιοντάρι, τα μυρμήγκια, κ.α. και πάντα κατέληγε σε ένα ηθικό δίδαγμα!! Μάλιστα έγιναν τόσο γνωστοί που άνθρωποι από διαφορετικά μέρη πήγαιναν να τον ακούσουν και να του πουν το πρόβλημά τους. Εκείνος θα έβρισκε τη λύση μέσα από κάποια όμορφη ιστορία. 

Οι ιστορίες αυτές κάποια στιγμή συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν. Πολύ αργότερα στο Μιλάνο τυπώθηκαν και πλέον είναι γνωστοί από άκρη σε άκρη. Οι γνωστοί μύθοι του ανέρχονται σε 359, φυσικά υπήρξαν πολύ περισσότεροι.

Ένας φτωχός πλην τίμιος παραμυθάς έρχεται από το παρελθόν να διδάξει αξίες στο μέλλον.

Αλλά φίλοι μου η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι ευφυοίς και τίμιοι ποτέ δεν ήταν αρεστοί στο εκάστοτε κατεστημένο.Κι ας φτιάχνονταν αδριάντες μετά προς τιμή του εκλιπόντος.

Παραθέτω κάποια γνωστά αποφθευγματα προς γνώση και συμμόρφωση.

  • Φίλους κτίζε και μη χρήματα.
  • Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
  • Γυμνοί ήλθομεν οι πάντες, γυμνοί και απελευσόμεθα.
  • Ενωμένοι θα επιζήσουμε, χωρισμένοι θα χαθούμε.
  • Και το παραμικρό καλό που κάνουμε, μπορεί να μας ανταποδοθεί πολλαπλάσια.
  • Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς τον γενναίο από μακριά.
  • Οι άνθρωποι γίνονται σοφοί μετά τις συμφορές.
  • Υπάρχει πάντα κάποιος περισσότερο δύστυχος από σένα.
  • Στις συμφορές, αντί να βρίζεις τον Θεό, σκέψου τι δεν έκανες σωστά.